Опис дослідження Бактеріологічне дослідження проводять при підозрі на інфекційне захворювання. В ході дослідження встановлюється наявність або відсутність етіологічно значущих аеробів і облігатних анаеробів та грибів Candida в досліджуваному матеріалі (кров, паренхіматозні органи, головний/кістковий мозок). Проводиться їх ідентифікація, за потреби дається якісна оцінка їх концентрації і визначення чутливості до антибіотиків. Ідентифікація мікроорганізмів і визначення їх чутливості до антибіотиків - це можливість раннього початку лікування і запорука його ефективності. Мінімальна Інгібуюча Концентрація антибіотика (МІК) - це показник дії антимікробного агенту на бактеріальну культуру, рівний його мінімальній концентрації, при якій відбувається повне пригнічення росту бактерій. ID: MALDI-TOF MS. AST: МІК.
Підготовка до дослідження У лабораторію направляють свіжі трупи або біологічний матеріал в окремих стерильних контейнерах (лімфатичні вузли, серце або кров з серця, печінка, селезінка, легені, трубчаста кістка). При взятті матеріалу необхідно уникати контамінації зразка суміжними ділянками шкіри, інших поверхонь, органів, дотримуючись правил асептики.
Вимога до біоматеріалів Для мазків застосовують пробірки з транспортним середовищем. Матеріал з одного місця / органу, відбирають в окрему пробірку з транспортним середовищем / контейнер / шприц. Матеріал необхідно брати безпосередньо з вогнища уражень, до початку антибактеріальної терапії. При взятті матеріалу необхідно дотримуватися правил особистої безпеки та асептики (забезпечити умови, що виключають контамінацію його за рахунок суміжних областей шкіри, інших органів і т. д.).
Терміни доставки матеріалу в лабораторію і зберігання матеріалу Мазки у транспортному середовищі доставити протягом 24 год в охолодженому стані. Доставка патологічного матеріалу в лабораторію протягом 12-24 годин в герметичних упаковках з холодоелементами, якщо довше – заморозити, або помістити у контейнери з 30% - 40% водним розчином гліцерину, чи стерильним вазеліновим маслом у співвідношенні 1:5.
Оцінка результатів дослідження Мікроорганізми: Pasteurella multocida, Trueperella pyogenes, Actinobacillus suis, Staphylococcus aureus, Streptococcus suis, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium perfringens, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli (в.т.ч. з продукуванням гемолізину інші бактерії родини Enterobacteriaceae, родів Staphylococcus, Enterococcus, Streptococcus, Yersinia, Clostridium та ін., гриби Candida spp.